Thailand må vara ett mycket tillgängligt och populärt semestermål för svenskar och man kan räkna med att hitta allt man behöver på plats. Marknaden har anpassat sig efter svenska turister och genom åren har thailändarna lärt sig hur mycket svenskar uppskattar sitt eget kaffe och skorpor. Eftersom landet är ett shoppingparadis är det många som passar på att handla kläder och prylar för hjärtats lust här och man kan hitta alltifrån lyxiga märkesvaror till billiga men övertygande kopior. Thailändska skräddare är också mycket skickliga om man vill beställa en dräkt eller kostym för en bråkdel av priset man skulle ha betalat hemma.

Man skall dock inte glömma att Thailand ligger långt borta och med det har de en mycket annorlunda kultur och natur. Man har t.ex en regnsäsong som kulminerar mellan augusti och oktober så det är kanske inte den bästa tiden att åka hit. Högsäsong har man i november till februari, vilket också innebär att priserna skjuter i höjden, samtidigt som man har ett stabilt väder som brukar ligga runt 30 grader. Har man turen att vara i Chiangmai i november kan man uppleva en speciell festival där upplysta papperslanternor skickas upp i himlen för att eliminera människors bördor och synder.

Officiellt har Thailand drickbart kranvatten och thailändarna själva använder det både till dryck och matlagning. Turister brukar däremot rådas till att hålla sig till flaskvatten då man har en annan bakterieflora i landet som kan ge olika magåkommor. Man bör därför också vara försiktig med färska sallader som kan ha tvättats i kranvatten.

Vill man ta seden dit man kommer är det bra att kunna lite om sociala regler och bruk. Till exempel anses det vara oerhört oartigt att sitta med fotsulorna vända mot en människa men det är helt okej att prata med främlingar utan formell introduktion. Man bör aldrig tala om landets kung, det är ett riktigt tramp i klaveret! Ska man besöka ett tempel är det viktigt att vara ordentligt täckt; alltså inga shorts och bikinitoppar. Och gå inte in på massagesalonger där man gör reklam för sina trevliga flickor!